A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Nyaralás 2021ben Toszkánában

Remélem sokan eljutnak közületek idén is Olaszországba és élvezhetitek a napsütést, tengert, pizzát .és borokat hogy egy kicsit elfelejtsük az elmúlt időszakot. Addig is írjátok a listákat, olvassátok a könyveket, nézzétek az olasz filmeket és próbálgassátok az olasz ízeket . Engem megtaláltok a szokásos felületeken mint facebook, instagram és youtube akkor is otthon vagytok egyelőre

frissítve 2021 szeptember 6

Lássuk mi kell most egy olasz nyaraláshoz:

1, MASZK- mert zárt helységekben és tömeg esetén szabadtéren is fel kell venni pl piac, sorbanállás közben! A szállásokra nem kell semmi csak a beutazáshoz, múzeumba, minden nyitva van csak távolságtartást kérnek a kisebb helyeken így maximálhatják a belépők számát. Utazáshoz ha be vagy oltva az elfogadott unios oltásokkal vagy átestél a covidon akkor csak az igazolás kell (green pass), ellenkező esetben marad a tesztelés utazás előtt de lássuk bővebben.

2, GREEN PASS :

A 'green pass' július 1től jelent meg az europai országok lakosainál plusz Amerikából, Izraelből, Japánból vagy Canadából érkezőkre. Jelenleg az Angliából érkezőknek ettől függetlenül kötelező az 5 nap karantén és aztán a tesztelés, ha ez negatív csak akkor szabadulnak ki . Akinek nincsen meg az eu-s igazolása mert nincsen beoltva és tesztet sem csinált annak marad a 10 nap karantén. Ha valaki az utazása előtti 14 napban járt olyan országban ami a D vagy az E listán van ( listák linkje ) akkor megtagadhatják a beutazást vagy karanténba kerülhet. A gyerekek 6 éves kor alatt nem kell hogy igazolással rendelkezzenek, utazhatnak a szülőkkel ha nekik van de ennél nagyobbakra ugyanaz vonatkozik mint a felnőttekre. 

Július 1től érvényben van ez unios egységes igazolás bevenevén Green Pass, huvatalosan 'Eu Digital certificate Covid-19'nak. Ahogyan az olaszoknál úgy otthon vagyis Magyarországon is automatikusan megkapod ezt a 'lapot' csak be regisztrálni a magyar eü rendszerbe vagyis az EESZT -nél de a körzeti doki is oda tudja adni, klikkelj a linkre. Erre ráírják angolul is az adataidat és hogy melyik oltást kaptad meg és mikor vagy mikor estél át a covidon. Mivel én is otthon kaptam meg az oltásokat saját bőrömön tapasztaltam hogy mennyire egyszerűen klappolt minden, szinte hihetetlenül. Anno áprilisban regisztráltam a TAJ számommal, foglaltam időpontot, megkaptam az első oltást majd a másodikat is. Aztán letöltöttem az EESZT applikációt a telefonomra, bejelentkeztem az ügyfélkapuval és meg is jelent az akkor még első oltásom. Pár nap múlva ez kiegészült egy sorral és már azt is láttam hogy melyik otlást kaptam (astra). Aztán július 1én beléptem az EESZT weboldalára és ott ráklikkeltem az EU certificate -re és már láthattam és le is menthettem azt, igaz akkor még mindig csak 1 oltást jelzett. Ez egy kb A4 formátumu, akár kinyomtatható lap amin minimális személyes adat és az oltások adatai szerepelnek angolul is- minden országban ugyanúgy néz ki! Másnap július 2án kaptam a második dózist és alig pár órával késöbb benéztem az applikációba és voila, már ez is ott volt a rendszerben és az EESZT weboldalon is megjelent a módosult angol nyelvű igazolás (certificate). Tehát szerintem mindenkinek elérhető online de a háziorvosán kersztül papírformátumban is. Persze ha csak egy oltás van rajta vagy nem telt el még 14 nap a második dózistól vagy az unioban nem elfogadott oltást kapta valaki  (orosz vagy kínai ) akkor ez nem jogosít a szabad utazásra - marad a teszt vagy/és karantén ahogyan egyes országok kérik. MAGYARUL AZ EU WEBOLDALÁN OLVASHATJÁTOK A TELJES SZÖVEGET, KLIKK IDE.  

Az union belüli utazásnak tehát 3 feltétele van:

  • megkaptad a második dózist valamelyik uniosan is elfogadott oltásból (tehát egyelőre az orosz és kínai nem), és legalább 14 nap eltelt a második dózis óta - Johnsonnál az egyetlen dózis óta. Vannak országok amik elfogadhatják már az első dózist is utazási feltételként
  • igazoltan átestél a covidon , az első pozitív PCR teszted után nem telt el 180nap vagy ha ennél több telt el akkor kaptál egy oltást és ezt hivatalosan tudod igazolni 
  • egy negatív PCR teszt max 72 órával beutazás előttről. Némelyik ország elfogadja az antigén tesztet is 48órával előttről (mint az olaszok vagy franciák most). A 6éves kor alatti gyerekeknek nem kell teszt, afelett igen

3, FONTOS! Aki Olaszországba jön annak még mindig be kell regisztrálnia ONLINE és kitölteni a digitális utaskövetési adatlapot ami olaszul és angolul is létezik- klikk ide. Elsőként be kell regisztrálni a weboldalra egy emailcímmel majd szépen kitöltögetni mindent, kb 10 perc kell hozzá. nem érdemes sokkal előbb megcsinálni, cska az utazás előtti napon vagy akár aznap. A megkapott QR kódot ki lehet nyomtatni vagy digitális formában felmutatni pl repülőtéren (ahol többnyire kérik) vagy ellenörzés esetén a határon. Családok vagy baráti társaságok esetén egy főnek elég kitöltenie amennyiben együtt nyaralnak ugyanazon a szálláson és együtt mennek kirándulni is. A saját adatai mellé kell beregisztrálni a vele utazókat a kérdőív végén. A regisztrálásnál olyan adatokat is kérnek hogy melyik határátkelőnél és mikor léped át a határt, kocsi rendszáma, olasz szállás címe, repülő esetén pl átszállás, járatszám, ülőhely. Nekem kicsit nehezen ment az ország kiválasztása ahonnan indulok - Magyarország sem Hungary nem szerepel a listán de ha elkezdem beütögetni hogy Ungheria máris kiadta. 

4, Már nem kell bejelentkezni a helyi eü szervnél, csak július 1ig volt érvényben

5, Lássuk hogy mi változik augusztus 6tól. Eddig csak esküvőkre és az öregotthonokba kellett csak bemutatni ezt az igazolást de most kiterjesztik másra is. Mivel a fertőzöttek száma nő és nem akarnak bezárni megint boltokat, éttermeket iskolákat úgy döntöttek atyáink hogy ezentúl több helyre is csak a Green Pass-sal lehet bemenni, de mire is pontosan? Ami kevésbé érdekes nektek pl zárt helységben megrendezett előadások ( színház, mozi), sportversenyek és konditerem vagy uszoda (zárt),vásárok, kongresszusok, feszták, ( csak zárt térben), játéktermek...   Ami viszont érint Benneteket is:  múzeumok és kiállítások, kulturális rendezvények, vidámparkokban és élményparkokban, koncerteken és az éttermek vagy kávézók belső helységei ( ha leülsz egy asztalhoz). Ez utóbbi talán nem annyira fontos mert szinte mindenkinek van kinti asztala ahova leülhettek szabadon illetve ha a kávét a pultnál állva dobjátok be szintén nem kérik a green passt. 

Aki már megkapta legalább az első dózist 15 nappal korábban az unios oltások egyikéből az aug 6 után is szabadon mozoghat. Azok is bemehetnek mindenhova akik átestek az elmúlt 6 hónapban a covidon és ez van ráírva a Green passra. Ellenkező esetben marad a tesztelés, max 48ig érvényes az antigén teszt amit otthon vagy itt nyaralás közben is csinálhatsz - pl a firenzei reptéren vagy a főpályaudvaron ( stazione Santa Maria Novella) vannak teszt-sátorok ahol foglalás nélkül és ingyen lehet tesztelni. A nagyobb gyógyzsertárakban is kb 22 euroért lehet antigén teszte csinálni de be kell jelentkezni pár nappal korábban.

Megváltoztatták a zonák kritériumait is- ha emlékeztek télen tavasszal még voltak piros meg narancssárga meg sárga zónák amikben be kellett zéárn iskolákat, boltokat stb a fertőzöttségi számokhoz mérten. Egyelőre ugyan az egész ország fehér de lehet hogy lassan lesznek sárga majd narancs zónák is bizonyos megszorításokkal (pl kijárási tilalom elsőként). A fertőzöttek száma helyett vagy mellett inkább a kórházak telítettsége fogja meghatározni mikortól vezetnek be szigorítást. 

6, Szeptember 1től újabb szigorítás Eszerint Green pass szükséges már a belföldi repülőjáratokra, a régióhatárokat átlépő (vagyis hosszú távú) buszokra, vonatokra, hajókra és kompokra is, kivéve a Messinai szoroson járó hajókra. Ha Toszkánán belül mentek valamelyik szigetre akkor nem kell pl az elbai kompra sem ha Piombinoból vagy Livornóból indultok. A legalább 2 régót átszelő távolsági buszokra és gyorsvonatokra is ez kell green pass, ilyen az Intercity vagy Freccia. A bérelt buszokra és kisbuszokra (amikor soförrel béreli ki valaki) is kell majd green pass az utasoknak kivéve ha a tömegközlekedés kisegítésére teszik be őket vagy ha az oltásból eddig kiamaradt korosztályokat utaztatják (gyerekek). A buszok egységesen már nem 50% hanem 80%os utaslétszámmal működhetnek a fehér és sárga zónákban. A szállások éttermében saját vendégeiknek nem kell bemutatni a Green Pass-t pl reggelinél vagy vacsoránál sem a bár részen. Ha valakinek pozitív a tesztje akkor már nem 10 hanem csak 7 napra kerüól karanténba. Minden iskolában és egészségügyben dolgozónak be kell mutatnia az érvényes Green-past szeptemberben különben elveszíti az állását. az eredeti olasz cikkhez klikk ide.

  Olaszul itt a május 18i kormányzati döntés és a május 16ai  hivatalos döntéseknek bővebben.

 Aki sürgős esetben akar beszélni velem telefonon az hívhat a +39 331 8508 145os olasz mobilon, vagy írjon a  emailcímre, de megtaláltok skypon és a Facebookon is, vagy üzenjen whatsApp-on (viberen már nem). Karácsonykor és augusztus elején megyek haza általában, de akkor is elérhettek ugyanígy.

 

Kellemes készülődést

Viki

ps ha rólam szeretnél többet megtudni akkor a BLOG menüben találod a bemutatkozómat is

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145