A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Argentario

A fura félszigeten hangulatos halászfalvak és fantasztikus homokos öblök várnak minden pihenni vágyót. 

Argentario nekem a térképen tűnt fel – vizuális típus vagyok és imádom a térképet nézegetni. Elöször nem is értettem hogy ez most akkor hogy is van mert ugye látszik ez félsziget ami inkább egy sziget amit földsáv köt össze a szárazfölddel, nem is egy hanem rögtön 3. Így aztán a 3 földnyúlvány között két zártnak tűnő vizes rész van – ahogy késöbb megtudtam az egyik teljesen édesvízű míg a másik tengervízzel keveredik egy csatornán át amin egyébként híd vezet át. Ha megnézitek a képet akkor talán egyértelműbb mert ott helyben sem mindig volt nekem tiszta hogy most akkor hol is vagyunk. Közeledve maga a hegy látszik vagyis az Argentario hegy (635m magas) ami a kis sziget-félsziget és peremén fut az út és ide épültek a tengerpartra a városok is. A legszebb talán Porto Santa Stefano, de van még olyan hogy Porto Ercole vagy Orbetello. A part sziklás, erdős de közben homokos öblöket látni ahova kempingek, hotelek, clubbok épültek de vannak egészen elhagyott részek is. Alapvetően az egész nekem Elbához hasonlít, a sok pálmafa és citromfa miatt is.

Argentarioról rendszeresen mennek hajók a közeli toszkán szigetekre, pl a kisebb Gianutri vagy Gigli szigetére is ahol ugye a Costa Concordia is elsüllyedt 2012ben. Ezt a tenger-részt egyébként külön védik mert itt vonulnak a bálnák-delfinek is: Szardinia szigetének északi csücskétől az északra eső rész vagyis Romától egészen a Francia partokig, természetesen Korzika is benne van teljesen.

Ha már itt tartunk - ugyan Argentario még Toszkánához tartozik közigazgatásilag, de messzebb van innen Firenze mint Roma, ahonnan a legtöbb turista is érkezik. A történelem során azonban még a romaiak előtt is voltak itt települések hiszen az egyik leggazdagabb etruszk területről van szó – lásd a tufára épület városokat mint Pitigliano, Sorano vagy Sovana. Az etruszkok és rómaik mellett a középkorban a nápolyi királyis uralkodott itt, bekerültek Siena felügyelete alá és aztán a spanyolok következtek amire több erőd emlékeztet.


Porto Santo Stefano az 1800as években egy halászfalu volt, tonhalat és kishalakat halásztak és a Cirio gyárában konzervdobozba kerültek. Ezt kiemelem nem csak azért mert itt én is jártam párszor hanem mert ez a terület központja és talán a legismertebb városka is.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145