A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

4. dolci/dessert - édességek

Az olaszok híresek a pizzáról, a tésztákról, a boraikról, de senki nem említi meg az édességeket. Pedig szerintem fantasztikusak, főleg mert nem mindegyik egyforma ellentétben a magyar vajas-krémes sütikkel (kivétel erősiti a szabályt). És befejezésül jöhet a kávé és esetleg egy kis emésztést segítő likör, grappa

 Az édességek mennyeiek, ráadásul ahogyan tálalják őket - mint egy műalkotás! A képen egy almatortát láthatunk meleg vaniliás krémmel leöntve és túróhabot gesztenyekrémmel. Az éttermekben nincsen akkora választék mint nálunk és sokszor az étlepon csak annyi van hogy a mai süti mert minden nap mást csinálnak- ez garancia arra hogy nem az egy hete ott száradó tortaszeletet kapod viszont lehet hogy éppen nincsen olyan amit szeretnél.

tiramisu Az egyik legismertebb olasz édesség, melyet a turisták által látogatott éttermekben megtalálhattok. Mascarpone krémmel, kávéval, savoiardi keksszel, nyers tojással, cukorral készül és a végén keserű kakaóporral van megszórva. Mindenkinek megvan a saját receptje, van aki tejszinnel vagy annélkül késziti, de nekem mindegyik izlik. Felbukkan új változatban is pl eperrel, ananásszal, naranccsal és ricottával mascarpone helyett, ami mindig érdekes és a nyári meleghez jobban illik.

torta della nonna azaz 'nagyi tortája', ami az egyik leggyakrabban előforduló édesség Toszkánában a bárokban, cukrászdákban vagy éttermekben. Ez egy vajastésztából készült lapos torta, amiben a két porhanyós réteg közé fözött vaniliás krémet raknak, majd a tetejét megszórják fenyőmaggal és porcukorral.

Az én kedvencem a panna cotta (panakotta) azaz sült tejszín, mert hamar elkészíthető, jól mutat és mindenféle édes szószokkal lehet enni. Valójában egy fehér, zselatinos tejszín-puding, különböző (karamell, csoki vagy erdei gyümölcsös) krémmel leöntve. Akár pohárból is lehet enni. A szirupot lehet készen is kapni (mint a fagyikhoz) vagy pl. málnából, eperből stb. cukorral lassú tűzön otthon is késziteni.  

Lássuk a receptet: panna cotta 8-10 személyre:  1 liter friss tejszín (vagy részben tej), 4-6 nagykanál cukor, 1 zacsi zselatin (fele annyi mint egy igazi zselatinhoz kellene), csokoládé, karamell vagy más szirup: A tejszínt épp csak egy kicsit felforralom és hozzáadom a cukrot, majd alacsonyabb hőmérsékleten hozzáadom a zselatint is (nem szabad forrnia). Kis formákba öntöm - lehet pohár is- és hűtőbe teszem legalabb 4 órára. Mikor megdermedt kiborítom a formából egy tányérra és ráöntöm a szirupot.

Krémek és krémesek közül ott van még a 'creme caramell', a 'zabaione' - sok tojássárgája habosra kikeverve cukorral és Marsala rummal, vagy a 'zuppa inglese'. Ősszel-télen kipróbálhatjuk a jellegzetesen toscán 'castagniaccio't, azaz a gesztenyelisztből készült, nem is mindig édes tortát, rozmaringgal és fenyőmaggal.

Isteniek az almás sütik ('torta di mele' o 'crostata di mele') a túrosak ('torta di ricotta') hűtőben vagy sütőben készült változatai. Ne keressünk mákosat, mert azt nem használják Olaszországban. Aztán ott anyukám kedvence a 'mille foglie' azaz ezer levél, ami több réteg ropogos levelestésztalapból és vaniliás, főzött krémből áll.

Aki nem szereti a krémeseket, de az édes borokat igen, annak ajánlom a tipikusan toszkán 'cantuccini't avagyleánykori nevén biscottini di Prato, ami egy kétszersült, kemény, mandulás kekszféleség amit édes borba, Vin Santoba mártogatva esznek.

A Sienában járóknak kötelező megkostolni a 'Panforte' nevű tömör, középkori eredetű lapos tortát, amiben van méz, cukor, tojásfehérje, fahéj vagy bors stb. és sok mandula vagy más dióféle. Szintén mandulábol készül a 'ricciarelli', ami egy puha mandulamassza cukorral és narancshéjjal.

Farsangi időszakban jellegzetes édesség a cenci ( vagy starcci) azaz "rongy", ami olajban vagy kemencében kisűlt, hólyagos süti, a mi forgácsfánkunkhoz hasonlít. Főleg piacon, vásárokban tűnik fel a brigidini, a vékony, ánizsos lapocskák..

Már otthon is lehet kapni a profitterolt, ami általában vaniliakrémmel töltött, égetett tésztából készüt golyócskák (képviselőfánk szerű) csokiszósszal vagy citromos, vaniliás szósszal leöntve - mivel hidegen tartják kifejezetten jól jön nyáron.

Karácsonykor találjátok a boltokban a pandoro-t ami vajasabb, magas hegyszerű kalács és a panettone ami lyukacsosabb, foszlósabb kalács kandírozott gyümőlccsel bár van csokis, limoncellos stb változat is. Hasonló ehhez a Húsvétkor kapható colomba aminek teteje cukros, mandulás bevonatú és galamb alakú, innen a neve.

grappák

Az olaszok vacsora után leginkább egy kávét isznak és többnyire a vendéglátós ajándékaként egy grappat vagy limoncellot. Én ez utóbbit választanám, mert citromos ize elnyomja az alkoholt és segít az emésztésben (ami egy igazi hosszú olasz vacsora után hasznos lehet)

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145