A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

ötletek nem csak vegetáriánusoknak

Toszkán ételek vegetáriánusoknak de gluténérzékenyeknek vagy cukorbetegeknek is van pár ötlet

A következő szöveg a Hello Magyarok oldalra készült vegetáriánus cikk részeként készült el de szerintem sok hasznos dolog van benne ezért érdemes elolvasni mindnekinek. Akit érdkel a teljes cikk több országgal az klikkeljen ide.

Olaszországban én sem hiszem hogy gondot jelentene bármelyik étteremben vegetáriánus ételeket találni, hiszen a tészták és friss saláták minden étlapon megtalálhatóak. A pasta elkészítési módja megszámolhatatlanul sokféle, az egyszerű paradicsomostól az aglio-olio (-peperoncino) vagyis fokhagyma-olaj, esetleg csípőspaprika szósz mellett a szezonnak megfelelően articsóka, spárga, friss paradicsom, cukkinivirág, sóska vagy éppen sütőtök kerül a feltétbe. A gnocchihoz vagyis pici krumpligombóckákhoz is inkább zöldséges szósz dukál. A klasszikus lasagne helyett választhatunk olyat is, amelyben a paradicsomszósz-spenótos rétegek váltják, egymást de a besciamella szósz mellett spárga vagy sütőtök is gyakran kerül bele- ez utóbbit az óvodában minden gyerek imádta.

A pizzákról nem is nyitok fejezetet, mert a sima paradicsomostól a rucola, gomba, kisparadicsom feltétek is szinte minden étlapon megtalálható. Én imádom a fekete rizst és a farro-t is, ami valójában az árpagyöngy, többnyire cukkinivel, paradicsommal csinálom és ezek gluténmentesek is mellesleg.

Na de ha már Toszkánában vagyunk, lássuk milyen ételek jellemzőek konkrétan erre a régióra:

Én imádom a sárgaborsót és csicseriborsót, amit itt nem csak főzelék vagy krém formájában készítenek, hanem a csicseriborsó-lisztből készült lepény vagyis cecina is gyakran kerül az asztalunkra. Sok pékség vagy pizzéria is süt ilyet a kemencében, de a sárgás lisztből egy sima palacsintasütőben is finom 'lepényt' lehet sütni otthon. Ezt Liguriában is eszik csak ott farinata di ceci-ként ismerik, ahogy ezt ki is javították nekem többször. Gluténmentes is!

San Gimignano környékén sáfrányt (zafferano) is termelnek, ami nagyon sok munkát igényel, de az ára az aranyéval vetekedik és sok jellegzetes helyi ételben fordul elő - én leginkább a vele ízesített rizottót szoktam választani.

A fehér szarvasgomba - tartuffo bianco egy igen ritka, drága és különös étek, itt Toszkánában San Miniató környékén terem meg, ha az időjárás is kedvez neki. Azt tartják hogy ezt a gáz-szagú gombát valaki vagy imádja vagy ki nem állhatja. Nekem többnyire az ára okoz gondot hiszen 3-4ezer eurónál kezdődik kilója, persze senki nem vesz belőle egy kilót.

Tavasszal eszik a fava-t, ami egy hüvelyes növényből kifejtetett és nyersen fogyasztott, nagyobb, lapított borsóhoz hasonlító valami. A fesztákon kiteszik az asztalra és beszélgetés közben pattogtatják ki ott frissen, de van aki pecorino sajtdarabokkal, olajjal és borssal ízesíti.

A ribollita nevű toszkán zöldségleves valójában egy főzelék, amibe a répa, káposzta, krumpli (és/vagy más zöldségek mellett) száraz toszkán kenyeret is főznek. A végeredményként kapott nem túl gusztusos, barnás egytálétel valószínűleg nem nyerne egyetlen divatos főzőműsorban sem, mégis imádom és ezzel nem vagyok egyedül.

Aztán ott van a panzanella, ami egy hideg kenyérsaláta, vagyis kenyérdarabokat áztatnak egy kis ecetes, olajos lével majd uborka, paradicsom és hagyma darabokkal és bazsalikommal tuningolják fel. Meleg nyári napokon ideális étel és van többféle változata is, bár turista-éttermekben nem készítik.

És ne felejtsük el a kedvencemet: a pappa al pomodoro-t! Még mindig emlékszem amikor egyik első fesztám alkalmával a kezembe nyomtak egy műanyag edényben valami piros masszát, amiben megállt a kanál és isteni bazsalikomos illata volt. A langyos 'pép' egy újabb vagyis pont hogy nagyon régi módja a toszkán kenyér újrahasznosításának: a finom, fűszeres paradicsomszószba vízben megpuhított toszkán kenyeret főznek bele és kész is.

 

Aztán a legegyszerűbb a bruschetta, amikor a pirított kenyeret megfokhagymázzák, majd sóval és extra szűz olívaolajjal locsolják meg és kész is az isteni uzsonna. A gyerekeknek egy kis paradicsomot is facsarnak rá és hagyják megpuhulni tőle, aztán egy bazsalikomlevél a tetejére és kész is. A ravasz toszkánok ugyanis rengeteg módszert találtak ki a sótlan, keletlen helyi kenyér újrahasznosításához, hiszen az már másnapra megszárad és ehetetlen lenne, de ki nem dobtak és dobnak semmit. (És miért is tennék, ha aztán ilyen csodák készülnek belőle?)

Befejezésül egy jó kis citromos fagyi - gelato al limone vagy sorbett egy meleg nyári estén ideális és az emésztést is segíti. Aki azonban egy helyi finomságot szeretne megkóstolni, annak ajánlhatom a torta co' bischerit. Ez egy pisai édesség, aminél egy vajas tésztába kerül a tömény töltelék, mindent amit a spájzban találnak, vagyis csoki-főtt rizs-mazsola-tojás-fenyőmag-szerecsendió-likőr és kandírozott gyümölcsök. Hasonlóan tömény a sienai panpenato vagy panforte, ezek a sötét, lapos torták. Kicsit gumis hatású, ragadós, mert méz, kandírozott gyümölcsök, mandula, mogyoró van benne, de jellegzetes illatát és ízét a sok fűszernövénynek köszönheti: szerecsendió, szegfűszeg koriander és a csípős bors vagy fahéj kerül bele.

Aztán ugyanitt Sienában készítik a ricciarellit, ami darált mandulából, cukorból összegyúrt kicsi, szem alakú, puha 'keksz', kis narancsos beütéssel - imádom mert gluténmentes is, meg alig 4-6 perc kell neki a sütőben. Aztán a gesztenye is jellegzetes errefelé, aminek lisztjéből nemcsak palacsintát vagy fánkocskákat, hanem a castagnaccio-nak nevezett 'nem-is-édes-tortát' sütik rozmaringgal, mazsolával és fenyőmaggal ízesítve egy kis olajjal meglocsolva. Ez is gluténmentes. A Vin Santo nevű toszkán likőrborba cantuccinit mártogatnak, ami egy kétszer átsütött, kemény mandulás keksz és Pratóból származik, Firenze mellől.

Az előképen a zöld pesto-s tészta ugyan ligur étel de népszerű Magyarországon is - a szószhoz sok bazsalikomlevélke kell, egy kis só és fokhagyma és maréknyi fenyőmag, pamezán és pecorino sajtok és olívaolaj. Ez is csak egy a sokféle tészta közül.

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145